De juiste match

Arjen SchutteMomenten van de waarheidLaat een bericht achter

Match

Veel ondernemers zoeken naar opvolging voor en/of verkoop van hun levenswerk. No problem, zou je denken. Het is een tijd waarin het geld bij veel ondernemingen, banken en investeerders tegen de plinten klotst. En er zijn allerlei nieuwe financieringsmogelijkheden aan het opbloeien. Genoeg geld dat wacht op een nieuwe ondernemende bestemming.

Waar zit de crux dan?

In gesprek met die ondernemers merk je hoe diep emotioneel betrokken zij vaak zijn bij hun bedrijf; het is met recht hun levenswerk. Zij hebben hart voor de zaak én voor de mensen waar zij vaak al vele jaren lang mee samenwerken. Als opvolging binnen de familie niet mogelijk is, wat dan te doen? Voor elke ondernemer komt er een tijd van afscheid nemen, soms op gevorderde leeftijd, soms veel eerder om tijd aan andere zaken te gaan besteden.

Geld is belangrijk, maar lang niet altijd doorslaggevend. Ondernemers zien graag hun bedrijf en medewerkers in goede handen terecht komen. En dit is vooral mensenwerk. Wie zijn de personen achter het bedrijf wat een overnamebod overweegt? Wat voor persoonlijkheid heeft je beoogde opvolger? Welke belangen en doelen hebben zij, ook op langere termijn, met je bedrijf, je mensen en jezelf?

Hier zit nou precies de crux! Er is grote schaarste aan medewerkers in het algemeen. Het is al helemaal razend moeilijk om de juiste match voor jouw bedrijf en jouw persoonlijke opvolging te vinden.

Om later met een gerust hart op de zeepkist te gaan staan om aan je mensen je vertrek aan te kondigen is het cruciaal tijdig na te gaan denken over je (geleidelijke) vertrek. Tijdig plannen te maken en partijen en personen gaan spreken die een rol kunnen gaan spelen bij je toekomstige exit. Vaak een project van jaren, niet in de laatste plaats in de emotie van de ondernemer zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *