Image

Je eigen bedrijf starten.

Je hebt de knoop doorgehakt en wilt gaan ondernemen, een eigen bedrijf starten. Ideeën genoeg en de adrenaline spuit door je aderen. Je bent vastbesloten om iets moois te gaan creëren. En dan? Hoe zet je het idee om in een strak plan en hoe wordt dit plan werkelijkheid? Ideeën sterven vaak in schoonheid en maar een klein gedeelte wordt omgezet in een echt succesvolle onderneming. Misschien sla je jezelf jaren later nog voor de kop dat je toen niet hebt doorgepakt. Wij van Your own Venture helpen je graag om wel je droom te realiseren. Voor ons is de kick om aan jouw succes een betekenisvolle bijdrage te mogen leveren.

Als je in één dagdeel helder wilt krijgen wat succesvol ondernemen van je vraagt dan raden wij je aan om deel te nemen aan onze inspiratiesessie ondernemerschap. Concreet met je eigen 1A4-ondernemingsplan aan de slag kan ook. Met onze compacte training ondernemingsplan krijg je op korte termijn helderheid over je ambitie, doelen, strategie en key-acties! Wil je nog meer vaart maken dan kun je ons direct bellen voor de persoonlijke begeleiding door één van onze business coaches.

Het gat in de markt!

Blue Ocean StrategyNatuurlijk droom ook jij er van het gat in de markt te ontdekken. Dat ene product of die gave app die nog door niemand is bedacht. Ondanks de vele bedrijven die er op de wereld zijn zie je toch elk jaar weer van die briljante initiatieven. Soms is het een ingeving, maar vaker is het hard werken, denken en veel proberen. Een methode die je daarin goed kan helpen is de Blue Ocean Strategy van W. Chan Kim.

Hierbij ga je gericht op zoek naar die plekken in de markt waar je door vernieuwing en/of kostenreductie waarde weet toe te voegen voor de klant en jezelf als ondernemer.  Je gaat dus niet het gevecht aan met de concurrentie maar creëert zelf een nieuwe plek in de markt.

Waarom een eigen bedrijf starten?

'Bezint eer ge begint' geldt zeker ook voor het starten van een eigen bedrijf. Misschien geef je wel de zekerheid van een vaste baan er voor op. Realiseer je dat een eigen bedrijf hard werken is, de inkomsten zeker bij de start vaak laag zijn en er veel bij komt kijken. Daarbij helpt het om voor jezelf te overdenken en op te schrijven waarom je aan een eigen bedrijf wilt beginnen. Praat er met vrienden en bekenden over en doordenk welke veranderingen dit in je leven gaat brengen. Een impulsieve actie heeft z'n charmes en leidt soms tot verrassende resultaten. Maar voor de gemiddelde aspirant ondernemer is het toch verstandig er goed over na te denken en dan een bewuste keuze te maken. Lees verder op deze pagina wat je vervolgens allemaal te doen staat om je eigen bedrijf echt te starten. Of plan via onderstaande button een belafspraak met ons in om vrijblijvend te sparren.

Wat onze opdrachtgevers zeggen:

Bert Boonstra

"Your own Venture heeft ons begeleid in de verkoop van ons bedrijf Unexus en de voorbereiding daarop. In een aantal sessies zijn uitgebreid de opties doorgesproken, is er een plan gemaakt, zijn acties gestart om het bedrijf verkoopklaar te maken, enz. Toen het zover was, hebben ze de uitvraag opgesteld, zijn partijen uitgenodigd en van informatie voorzien. In het onderhandelingstraject hebben ze ons heel goed begeleid en geadviseerd en de onderhandelingen gevoerd en ons veel werk uit handen genomen. Zowel Arjen als Henk zijn kundig op hun eigen terrein en prettig om mee samen te werken. Voor ons heeft dit tot een mooi resultaat geleid.
Ik kan Your own Venture daarom van harte aanbevelen voor soortgelijke trajecten!"

Gidion Peters

"Arjen van Your own Venture heeft de verkoop van mijn bedrijf Organize Agile begeleid. De kennis van de markt, van M&A en het uitstekende netwerk van Arjen hebben dit tot een geslaagd traject gemaakt. Het vinden van een nieuwe eigenaar die echt bij ons DNA past en het voeren van productieve overnamegesprekken waren zonder Your own Venture veel moeilijker geweest.
Bij de selectie van een partij voor het begeleiden van het M&A traject, werd al snel duidelijk dat de traditionele bureaus op dit gebied niet de betrokkenheid en het maatwerk konden leveren van Your own Venture. Daarom nog steeds blij met deze keuze. Dank Arjen!"

Gaby en Bruno Lenarduzzi

"Het gehele traject van de verkoop van ons bedrijf Prefab Beton Soest is verzorgd door Your own Venture. De inleidende gesprekken, het in de markt zetten, de vervolgstappen en uiteindelijke afhandeling. Arjen en Ferry hebben ons hierin professioneel, integer en zeer betrokken begeleid. Er is goed geluisterd naar onze wensen en gehandeld vanuit ons belang en dat van de te verkopen onderneming.  Wij zijn dan ook meer dan tevreden over Your own Venture en kunnen het bedrijf van harte aanbevelen."

Marjan en Eric Kemperman

"Wij verkochten in 2023 ons opleidingsbedrijf PCO Kennis BV.
Het bedrijf startten wij zo’n 18 jaar geleden en ontwikkelde zich tot een niche speler in het verzorgen van opleidingen en trainingen op het gebied van sturen en beheersen van projecten.
Voor en tijdens het verkoopproces werden wij begeleid door Arjen Schutte die voor ons een geschikte overnamekandidaat vond. Arjen nam ons veel werk uit handen en was gedurende het hele proces een vertrouwde adviseur en sparringpartner.
Wij hebben het erg plezierig ervaren en heel nuttig om ons door Your own Venture te laten begeleiden en zijn zeer tevreden over de samenwerking die uiteindelijk een mooi resultaat opleverde."

Jan Schuurman

"Via een aantal sessies verspreid over langere periode heeft Your own Venture mij geholpen bij het ontwikkelen van het businessplan van mijn bedrijf Schuurman HR Advies. In de loop van de tijd is het plan telkens wat aangescherpt, maar uiteindelijk ligt er nu een gedetailleerd plan wat mij goed helpt om alles op koers te houden. Het is niet alleen leuk om hier mee bezig te zijn, maar ook zeer nuttig!"

  Maak vrijblijvend kennis met ons
  Eigen bedrijf starten

  Stap voor stap je eigen bedrijf starten.

  + Van niets naar idee

  Je hebt besloten om je eigen bedrijf te starten. Dan is het belangrijk om duidelijk te verwoorden waar je bedrijf zich op gaat richten. Een marktverkenning of -validatie, een creatieve sessie en een concurrentie analyse kunnen helpen in deze fase. Wat wordt je waarde propositie, je verdienmodel? Hoe positioneer je jouw bedrijf?

  Bedenk daarbij dat dit een eerste stap is en je ook in de toekomst voortdurend bezig zult blijven om je bedrijfsmodel verder aan te scherpen. Je zult gaan ervaren welke ideeën en experimenten in de praktijk wel goed uitpakken en welk niet. Dat is dé leerschool om je onderneming continu te versterken.

  + Van idee naar plan

  Je hebt een supergaaf idee en wilt het liefst morgen al starten. Maar er komt veel kijken bij de start van de eigen onderneming. Dit is hét moment om alles in samenhang te doordenken en in een compact plan uit te werken. Op strategische niveau helpt bijvoorbeeld het gebruik van een Business Model Canvas om je unieke business model verder uit te werken. Een 1A4 OGSM helpt om je doelen scherp te zetten en via strategieën om te zetten in acties. Tot slot is het van belang om in deze fase een volledig en meerjaars financieel plan te maken.

  + Van plan naar realiteit

  Als je je plannen klaar hebt en bent gestart is het grote avontuur begonnen. Met mooie momenten en successen, maar vast ook met teleurstellingen en onverwachte tegenvallers. Probeer koersvast te zijn, maar sta ook open voor nieuwe kansen en ontwikkelingen. Zorg dat je regelmatig een SWOT analyse doet om kritisch te blijven voor jezelf en zicht te houden op nieuwe mogelijkheden. Zorg dat je financiële rapportage up to date is en je ook zicht het op de cash-prognoses.

  + Buy out of buy in

  We horen vaak van leidinggevenden in grote organisaties: "dat kan ik zelf beter; zelfstandig maakt mijn bedrijfsonderdeel veel meer kans"! Is het een bespreekbaar om dit bedrijfsonderdeel uit te kopen? Of waarom zou je je niet inkopen bij een ander bedrijf? Gave ideeën die het zeker waard zijn om een slim plannetje voor te bedenken. Op deze manier kun je versneld actief zijn als ondernemer en die lastige eerste opstartjaren overslaan. Lees meer hierover op onze pagina 'een bedrijf overnemen'.

  Je eigen bedrijf starten: een checklist.

  Graag geven we je nog een checklist mee. Voor als je eenmaal de knoop hebt doorgehakt en daadwerkelijk wilt starten met je eigen bedrijf:

  1. Ondernemingsplan

   Het schrijven van een ondernemingsplan is niet verplicht, maar het helpt wel om je plannen concreet te maken en inzicht te krijgen in de kosten van je plan. Hiervoor heeft Your own Venture een aantal online tools beschikbaar om snel, compact en in samenwerking met je team het plan voor je onderneming op te stellen.

  2. Marktonderzoek en strategie

   Met het doen van marktonderzoek en het bepalen van je strategie leg je het fundament voor je onderneming.

  3. Financieel plan

   Bij het opstellen van een financieel plan maak je een prognose van de omzet die je verwacht te kunnen behalen. Vervolgens bepaal je aan de hand hiervan welke kosten naar verwachting gemaakt gaan worden en hoe de bijbehorende kasstromen eruit zien. Dit geeft inzicht in de financieringsbehoefte van je onderneming.

  4. Bedrijfsnaam

   De bedrijfsnaam moet uniek zijn, aansprekend en makkelijk te onthouden. Ook moet je in dit stadium al nagaan of het gewenste internet-adres nog beschikbaar is.

  5. Rechtsvorm

   De rechtsvorm die je hebt gekozen, bepaalt welke belastingen je moet betalen, welke startersvoordelen je krijgt en welke aansprakelijkheid je hebt.

  6. Administratie

   Het bijhouden van je administratie is voor jezelf een must, maar is ook belangrijk voor de Belastingdienst. Dit ben je namelijk wettelijk verplicht.

  7. Algemene voorwaarden en verzekeringen

   Als je je eigen bedrijf start, zal je niet voor een werkgever werken. Daarom is het belangrijk dat alles goed geregeld is. Denk hierbij aan een goede verzekering wanneer je ziek wordt, maar ook aan het opbouwen van je pensioen. Zorg dat je passende standaardcontracten ontwikkelt voor je bedrijf.

  8. Wettelijke vereisten

   Sommige bedrijven in bepaalde sectoren zijn aan strenge regels gebonden. Bekijk goed aan welke bedrijfs- en beroepseisen je moet voldoen en welke vergunningen je moet aanvragen.

  9. Inschrijving KvK

   Het is verplicht om je bedrijf in te schrijven bij de KvK wanneer je een bedrijf start.

  Met hulp van Your own Venture je eigen bedrijf starten.

  Misschien duizelt het je nu je gelezen hebt wat er komt kijken bij het starten van je eigen bedrijf. Daarom is het verstandig om een business coach in de arm te nemen; voor nu en later. Wij kunnen je helpen gedurende het gehele proces en staan voor je klaar op momenten dat het er écht op aan komt. Bij Your own Venture hebben we veel ervaring met startende ondernemingen. Wij focussen ons op je persoonlijke ambities, de financiering van je plannen en je bedrijfsstrategie. Ook als je je bedrijf wilt laten groeien, te zijn tijd weer wilt verkopen of zelf een overname wilt doen.

  Maak nú tempo.

  Ga een stevige brainstorm aan met Your own Venture om je snel een stap verder te brengen. Regel een afspraak met ons via onderstaande button of bel +31 85 060 6070

  Get inspired