Image

Een bedrijf overnemen.

Er wordt vaak enorm opgezien tegen het overnemen van een bedrijf. Complexe en langdurige processen, hoge bedragen die over tafel gaan en dan nog wordt achteraf gezien de overname lang niet altijd een succes. Begeleiding door een deskundige partij zoals Your own Venture is bij het overnemen van een bedrijf noodzakelijk. Niet alleen om de juiste overnamekandidaat te vinden, maar ook om een succesvolle bieding te kunnen doen, de onderhandelingen te voeren en de juiste financieringsstructuur op te zetten.

Waarom een bedrijf overnemen?

Toch worden er elk jaar weer vele bedrijven overgenomen en is de verwachting dat dit in de komende jaren alleen maar verder zal toenemen. De belangrijkste redenen zijn:

 • Bedrijfsopvolging waarbij het eigendom van het bedrijf wordt overgedragen naar een volgende generatie;
 • Uitbreiding van marktaandeel waarbij een onderneming door het kopen van een bedrijf nieuwe klanten en/of nieuwe producten / technologie verkrijgt;
 • Investeerders die met het oog op de toekomstige rendementen rechtstreeks geld willen investeren in specifieke ondernemingen;
 • Een ondernemende manager die een vliegende start wil maken als ondernemer door zichzelf in te kopen in een bestaande onderneming; een Management Buy In (MBI);
 • Een ondernemende manager die de kans ziet en krijgt om (een deel van) het bedrijf waar hij of zij nu werkt over te nemen van de huidige eigenaren; een Management Buy Out (MBO).

Bedrijf overnemen? Er is meer mogelijk dan je denkt!

Met name door het kiezen van de juiste financieringsstructuur blijkt er vaak veel meer mogelijk dan je vooraf had gedacht bij het overnemen van een bedrijf. Onbekendheid met deze materie maakt dat vele kansen niet worden gezien. Daarnaast wordt, doordat de markt erg ondoorzichtig is, vaak onderschat hoe veel bedrijven of delen van een bedrijf er te koop zijn. Natuurlijk is het vanaf de tekentafel starten en uitbouwen van een nieuwe onderneming super interessant en waardevol. Maar het overnemen van een bedrijf kan een prachtig alternatief of een prima aanvulling hierop zijn!

Avonturen van onze business coaches.

 • Management buy-in

  Een ervaren manager met eigen kapitaal heeft de ambitie om een eigen bedrijf te beginnen. Door zich in te kopen in een bestaande onderneming en dat bedrijf te gaan leiden kan zij een vliegende start maken. Your own Venture helpt om de wensen scherp te krijgen en begeleidt het buy-in proces.

 • De juiste toevoeging

  In het strategisch plan wordt besloten de groei van de onderneming te versnellen door middel van overnames. Samen met de ondernemer worden de ambities en concrete wensen vastgesteld. Your own Venture begeleidt het zoek- en aankoopproces van A tot Z en helpt bij de integratie.

Maak vrijblijvend kennis met ons
Image

Bedrijf overnemen in 6 stappen.

Het kopen van een bedrijf is, net zoals het verkopen van een bedrijf, een complex, risicovol en vaak onvoorspelbaar proces. Met veel belanghebbenden, tijdsdruk, concurrentie, emoties, grote hoeveelheden documenten en scherpe onderhandelingen. Your own Venture verzorgt de regie over het proces, produceert key-documenten, ondersteunt bij de onderhandelingen en adviseert over de te volgen strategie en tactiek.

Is er integratie nodig na het overnemen van een bedrijf?

Het is een feit dat er veel mis kan gaan bij de integratie van een bedrijf wat net is overgenomen. De eerste vraag is of en zo ja welke mate van integratie nodig is. Misschien is het zo autonoom mogelijk laten doorgaan van de onderneming wel het beste. Of zijn er juist redenen om snel tot een nieuwe geïntegreerde organisatie te komen. Als je bezig bent met het overnemen van een bedrijf, investeer dan ondanks alle drukte tijd in een plan voor de integratie en communicatie.

Wat komt er kijken bij een bedrijfsovername?

Leiderschap, mensen en cultuur zijn essentieel bij bedrijfsovernames. Het zijn emotionele processen die grote invloed kunnen hebben op mensen, hun posities en belangen. Dit creëert vooral ook onzekerheid, onduidelijkheid over de veranderingen. Effectieve communicatie en persoonlijke aandacht vormen de sleutel. Your own Venture helpt je bij de bedrijfdsovername door middel van het opstellen van het integratie- en communicatieplan en het coachen van individuele personen door deze lastige periode.

Oriënteer je nú op het overnemen van een bedrijf.

Plan vrijblijvend een gesprek met ons in en vertel ons welke groeiplannen je hebt met je onderneming of welke kansen tot het overnemen van bedrijven je ziet. Wij spiegelen graag naar je welke mogelijkheden wij zien om je plannen werkelijkheid te laten worden. Regel een afspraak met ons via onderstaande button of bel +31 6 113 03 944.

Get inspired