Image

Een bedrijf overnemen.

Er wordt vaak enorm opgezien tegen het overnemen van een bedrijf. Complexe en langdurige processen, hoge bedragen die over tafel gaan en dan nog wordt achteraf gezien de overname lang niet altijd een succes. Begeleiding door een deskundige partij zoals Your own Venture is bij het overnemen van een bedrijf noodzakelijk. Niet alleen om de juiste overnamekandidaat te vinden, maar ook om een succesvolle bieding te kunnen doen, de onderhandelingen te voeren en de juiste financieringsstructuur op te zetten. Minstens zoveel aandacht vergt de periode ná de overname. In hoeverre wil je het overgenomen bedrijf integreren met andere activiteiten? En hoe zorg je dat de integratie dan goed verloopt?

Waarom een bedrijf overnemen?

Ondanks de risico's worden er elk jaar weer vele bedrijven overgenomen en is de verwachting dat dit in de komende jaren alleen maar verder zal toenemen. De belangrijkste redenen zijn:

 • Bedrijfsopvolging waarbij het eigendom van je bedrijf wordt overgedragen naar een volgende generatie;
 • Uitbreiding van marktaandeel waarbij je door het kopen van een bedrijf nieuwe klanten en/of nieuwe producten / technologie toevoegt aan je eigen bedrijf;
 • Overtollige financiële middelen die je met het oog op de toekomstige rendementen rechtstreeks wil investeren in kansrijke ondernemingen;
 • Je hebt nog geen eigen onderneming maar wilt een vliegende start maken door jezelf in te kopen in een bestaande onderneming; een Management Buy In (MBI);
 • Je bent nu in dienst bij een bedrijf en ziet en krijgt de kans om (een deel van) het bedrijf waar je nu werkt over te nemen van de huidige eigenaren; een Management Buy Out (MBO).

Bedrijf overnemen? Er is meer mogelijk dan je denkt!

Met name door het kiezen van de juiste financieringsstructuur blijkt er vaak veel meer mogelijk dan je vooraf had gedacht bij het overnemen van een bedrijf. Onbekendheid met deze materie maakt dat vele kansen niet worden gezien. Daarnaast wordt, doordat de markt erg ondoorzichtig is, vaak onderschat hoe veel bedrijven of delen van een bedrijf er te koop zijn. Natuurlijk is het vanaf de tekentafel starten en uitbouwen van een nieuwe onderneming super interessant en waardevol. Maar het overnemen van een bedrijf kan een prachtig alternatief of een prima aanvulling hierop zijn!

Avonturen van onze business coaches.

 • Management buy-in

  Een ervaren manager met eigen kapitaal heeft de ambitie om een eigen bedrijf te beginnen. Door zich in te kopen in een bestaande onderneming en dat bedrijf te gaan leiden kan zij een vliegende start maken. Your own Venture helpt om de wensen scherp te krijgen en begeleidt het buy-in proces.

 • De juiste toevoeging

  In het strategisch plan wordt besloten de groei van de onderneming te versnellen door middel van overnames. Samen met de ondernemer worden de ambities en concrete wensen vastgesteld. Your own Venture begeleidt het zoek- en aankoopproces van A tot Z en helpt bij de integratie.

Maak vrijblijvend kennis met ons
Image

Bedrijf overnemen in 6 stappen.

Het kopen van een bedrijf is, net zoals het verkopen van een bedrijf, een complex, risicovol en vaak onvoorspelbaar proces. Met veel belanghebbenden, tijdsdruk, concurrentie, emoties, grote hoeveelheden documenten en scherpe onderhandelingen. Your own Venture verzorgt de regie over het proces, produceert key-documenten, ondersteunt bij de onderhandelingen en adviseert over de te volgen strategie en tactiek. Daarbij doorlopen we de volgende stappen:

Integratie van het overgenomen bedrijf.

In de media lees je de meest wilde verhalen over de lage slagingskansen van een overname. Meestal gaat het dan over wat er allemaal mis kan gaan ná de overname van een bedrijf. Binnen no time verdwijnt de meerwaarde waarvoor je veel geld betaald hebt, als sneeuw voor de zon. Bijvoorbeeld door het vertrek van een aantal key-medewerkers. Denk daarom al tijdens het overnameproces goed na over de toekomstige integratie en communicatie. De eerste vraag is of en zo ja welke mate van integratie uberhaupt nodig is. Misschien is het zo autonoom mogelijk laten doorgaan van de onderneming wel het beste. Betrek de medewerkers in het integratieproces en zorg vooral voor eerlijke, heldere en frequente communicatie over de plannen en acties. Wees zichtbaar en benaderbaar als verantwoordelijk management.

Wat komt er kijken bij een bedrijfsovername?

Leiderschap, mensen en cultuur zijn essentieel bij bedrijfsovernames. Het overnemen van een bedrijf is een emotioneel proces wat grote invloed kan hebben op mensen, hun posities en belangen. Dit creëert vooral ook onzekerheid, onduidelijkheid over de veranderingen. Niet alleen bij het bedrijf wat wordt overgenomen, maar ook bij je eigen onderneming. Effectieve communicatie en persoonlijke aandacht vormen de sleutel. Your own Venture helpt je bij de bedrijfdsovername door middel van het opstellen van het integratie- en communicatieplan en het coachen van individuele personen door deze lastige periode.

Oriënteer je nú op het overnemen van een bedrijf.

Plan vrijblijvend een gesprek met ons in en vertel ons welke groeiplannen je hebt met je onderneming of welke kansen tot het overnemen van bedrijven je ziet. Wij spiegelen graag naar je welke mogelijkheden wij zien om je plannen werkelijkheid te laten worden. Regel een afspraak met ons via onderstaande button of bel +31 6 113 03 944.

Get inspired