Financiële planning in crisistijd

Arjen SchutteMomenten van de waarheidLaat een bericht achter

financiële planning

Veel ondernemers hebben de financiële reddingsboei van de overheid dankbaar aangepakt. Alle aandacht gaat naar het vinden van voldoende cash om nu te overleven. Zo op het eerste oog lijk je het misschien nog aardig droog te houden. Maar is dat wel zo?

Financiële steun is tijdelijk

Ook de diepe zakken van Wopke zijn op een gegeven moment leeg. Misschien volgt er nog een tweede fase met steunmaatregelen. Maar eens krijgt de ondernemer alle kosten weer zelf te dragen. Hou daarom ook nu al scherp in de gaten hoe je bedrijfsresultaat zich ontwikkelt zonder de steunmaatregelen. En maak een nieuw budget voor de komende 12 maanden op basis van je actuele inzicht en plannen. Hoe gaat je onderneming maand op maand presteren in een 1,5 meter maatschappij en tijdens een heftige economische recessie?

Financiële steun is voor een deel uitstel van kosten

Bij de NOW- en TOZO regeling neemt de overheid daadwerkelijk de kosten voor haar rekening. Maar uitstel van omzet-, vennootschaps- en loonbelasting betekenen ergens in de toekomst alsnog een last voor de onderneming. Bovenop de regulieren lasten van die periode. Hetzelfde geldt voor afspraken die je misschien met de eigenaar van je pand, je bank en andere leveranciers maakt. Een goede cash-prognose voor de komende 12 maanden is van levensbelang. Wat zijn maand op maand de te verwachten cash-inkomsten en cash-uitgaven, inclusief de steunmaatregelen?

Financiële steun werkt voor een deel kostenverhogend

Niet alle steun is gratis. Met name de BMBK regeling is gewoon een extra krediet met bijbehorende kosten en rentebetalingen. Kijk dus goed of je deze wel echt nodig hebt en wanneer deze dan precies moet ingaan cq wanneer je het geld daadwerkelijk opneemt. Je cash-prognose is daarbij een ideaal hulpmiddel. Wees ook kritisch op de voorwaarden van het krediet in relatie tot andere mogelijkheden voor financiering die je misschien hebt. 

Als je onderneming het nodig heeft, maak dan dankbaar gebruik van de financiële steunmaatregelen. Maar zorg wel voor een adequate financiële planning, zowel qua budget als qua cash. Niet alleen voor de komende maanden, maar kijk minstens een jaar vooruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *