Net ff anders

Arjen SchutteMomenten van de waarheidLaat een bericht achter

competition

Meestal vis je met veel concurrenten in dezelfde vijver. En net als bij het echte vissen zit het verschil tussen succes en falen vaak in hele kleine dingen. Om de vis te vangen moet je soms je aasje net een paar centimeter dieper aanbieden of een iets ander smaakje aan je voertje toevoegen.

Grootse koerswijzigingen en meeslepende veranderprogramma’s zijn lang niet altijd de juiste oplossing als het niet naar wens gaat met je onderneming. Hoe inspirerend dat ‘grootse’ en ‘meeslepende’ plan ook klinkt, blijf nuchter beoordelen of het wel de beste optie is voor de toekomst van het bedrijf.

Als jij er in slaagt met een disruptief model je sector succesvol op zijn kop te zetten is dat natuurlijk supercool. En als die briljante move echt mogelijk is, ben ik de laatste om je af te remmen in je enthousiasme. Maar hoe vaak doet die kans zich nou echt voor? En hoe reëel is het om te denken dat jouw bedrijf daarin het voortouw kan nemen?

Zonder te overdrijven durf ik te stellen dat elke organisatie, inclusief de mijne, het morgen beter kan doen dan vandaag. En meer succes kan bereiken. En dan niet perse door die megalomane  plannen. Maar wel door dingen net een beetje anders te doen. Door te durven  variëren en zaken te proberen. Door te blijven bewegen en acties te nemen.

De meest succesvolle vissers zijn diegenen die veel variëren, net zolang tot ze de succesformule te pakken hebben. Die elke keer weer goed kijken naar de omstandigheden van dat moment en opletten wat de concurrentie doet. Die snappen waarin ze zelf goed zijn en wat ze niet zo goed kunnen. En zich blijven afvragen; wat kan er nu nog een tandje beter, wat kan ik anders doen dan anderen?

Goede vangst!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *