Ondernemen = mensenwerk

Arjen SchutteMomenten van de waarheidLaat een bericht achter

people business

Het is al weer ruim drie jaar geleden dat Jan Terlouw zijn gloedvolle betoog hield bij DWDD over een afnemend onderling vertrouwen in onze maatschappij en de ingrijpende gevolgen daarvan. Het touwtje uit de brievenbus.

Aan zijn boodschap moet ik nog vaak denken als ik werk met ondernemers en hun teams. Dan zie ik wat een gebrek aan vertrouwen voor ballast oplevert; hoe dan energie verspild wordt aan nutteloze zaken en discussies. Hoe noodzakelijk dan opeens gedetailleerde (contractuele) afspraken en regels zijn over van alles en nog wat.

Gelukkig zie ik in ondernemersland vaker het tegenovergestelde. Misschien komt dat door mijn positieve instelling, maar toch…. dan zie ik de flow. Hoe soepel de zaken gaan als er onderling vertrouwen is tussen de beide oprichters van een onderneming: aan een half woord genoeg hebben, elkaar de ruimte laten en waardering voor elkaars kwaliteiten. Hoe efficiënt het werk wordt opgepakt als de relaties tussen de teamleden goed zijn: weten wie wat het beste kan doen en open zijn in de feedback naar elkaar.

Ondernemen is mensenwerk. En vertrouwen in een onderneming gaat over de relaties tussen die mensen. Dat is kostbaar en kwetsbaar. Kostbaar omdat het veel tijd, energie en aandacht vergt om dit vertrouwen met elkaar op te bouwen. En omdat het resultaten oplevert voor je bedrijf en werkgeluk voor de teamleden. Kwetsbaar omdat er van alles kan gebeuren wat het vertrouwen ondermijnd. En plots zit er dan zand tussen de raderen en hapert de geoliede machine.

Koester het touwtje uit de brievenbus. Want vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *