Scenariodenken in onzekere tijden

Arjen SchutteMomenten van de waarheidLaat een bericht achter

scenarios

De impact van het corona virus op ondernemingen is enorm maar ook heel divers. Waar de één acute cashproblemen ziet ontstaan, heeft de ander (nu nog) nauwelijks een probleem. De regering zit er bovenop. Er is een veelomvattend pakket steunmaatregelen gelanceerd om cashproblemen op te vangen en bedrijfskosten snel te verlagen. Voor jou als ondernemer is het zaak snel te kijken welke regeling van toepassing is op jouw bedrijf.

Het gevaar is dat al je aandacht nu uitgaat naar de zorgen van vandaag. Heel begrijpelijk én noodzakelijk, zeker voor ondernemingen waar het een kwestie is van overleven. Maar toch is het tegelijkertijd belangrijk ook verder in de toekomst te kijken, hoe onzeker die toekomst ook is! Om na te denken over de periode als de crisis voorbij is, of een tweede golf van problemen ons raakt. Anders kon je ‘in de waan van de dag’ wel eens heel verkeerde wegen inslaan met je bedrijf.

Juist bij een (extreem) onzekere toekomst is denken in scenario’s een interessante optie. Het dwingt je om gestructureerd na te denken over diverse mogelijke toekomstige omstandigheden waar je onderneming mee te maken kan gaan krijgen. Kies de twee voor jouw onderneming meest impactvolle omgevingsfactoren (kritische onzekerheden). Bijvoorbeeld hoe lang de corona crisis nog duurt of hoe de verdere ontwikkeling van de olieprijs zal zijn.

Voor beide kritische onzekerheden bepaal je vervolgens de twee extreme, maar denkbare waarden. Zo ontstaat een matrix met vier scenario’s; denkbare beelden over de toekomst. Elk van deze scenario’s ga je vervolgens verder doordenken en inkleuren. Hoe ziet de wereld er uit bij dat scenario, welke kansen zijn er dan en welke bedreigingen ontstaan? Verplaats je in het scenario, brainstorm met elkaar en schrijf je verhaal.

Nu heb je een prima handvat om verder na te denken over je strategie voor de komende periode. Mogelijk voel je de heftige druk van de korte termijn en de acute nood. Maar je kunt in al je beslissingen nu ook laten meewegen wat  de denkbare beelden over de verdere toekomst zijn. Je kunt gaan inspelen op kansen die zich bij meerdere scenario’s voordoen. Of juist bedreigingen zien te weerstaan of vermijden die bij meerdere scenario’s optreden.

Wij helpen je in deze periode van crisis graag kosteloos op weg met je scenarioplanning in de vorm van een videocall. Neem hiervoor contact op met Michel Stuijt (mstuijt@yourownventure.com) of Arjen Schutte (aschutte@yourownventure.com) en we plannen op korte termijn iets in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *