Stick to the strategy

Arjen SchutteMomenten van de waarheidLaat een bericht achter

Unieke strategie

Een ondernemer die vasthoudt aan zijn of haar strategie. In het Engels klinkt het zo lekker krachtig vanaf de (digitale) zeepkist: ‘stick to the strategy’. Is dat nog wel van deze tijd?

Organisaties moeten tegenwoordig vooral wendbaar zijn. Na elke mijlpaal heroverweeg je de koers. Implementeren van een strategie is vooral ook testen en bijsturen. Snel en kort-cyclisch. Creativiteit, innovatie en adoptie zijn cruciaal.

Enthousiasme

Veel ondernemers vertellen mij vol enthousiasme en bravoure over alles wat ze willen gaan bereiken. Aan ambitie vaak geen gebrek! De medewerkers zijn blij met de visie, het lef en de daadkracht van hun leider. Als ik doorvraag hóe ze die doelstellingen willen gaan bereiken wordt het vaak een stuk stiller. Of ik krijg een stortvloed aan ideeën en initiatieven te horen. Een kleine check bij de medewerkers levert vervolgens een grote diversiteit aan meningen op. Meningen over wat de strategie van hun bedrijf is; hóe die uitdagende missie en doelstellingen waargemaakt gaan worden.

Vele ondernemers willen dezelfde markt veroveren. En allemaal even gedreven en vol goede voornemens. Waarom lukt het de ene wel en de andere niet? Vaak heeft dat te maken met een slim plan; een uitgekookte strategie. Zaken net even anders doen dan de concurrentie. Dit hoeft helemaal niet altijd in grootse en meeslepende dingen te zitten. Gebruiksgemak van de software, echt service gerichte mensen in de front linie, eenduidige en gelikte marketing en communicatie, een wijze van financiering, een (gepatenteerd) ontwerp van het product, waardevolle samenwerkingspartners, aandacht voor een specifieke doelgroep.

Uniek

Zomaar wat voorbeelden; inspiratie voor je eigen strategie. Schrijf eens op met welke paar onderscheidende strategieën jij de wereld wilt gaan veroveren. Wat maakt jouw bedrijf uniek? Uniek ten opzichte van de concurrentie en uniek voor de klant. Brainstorm erover met je medewerkers, je klanten en de mensen om je heen. Test ideeën, werkwijzen, producten en diensten uit. Behoudt wat werkt en stop met wat niet werkt. Langzamerhand ontstaat er dan iets van een unieke formule; de winnende formule van jouw bedrijf! 

Zorg dat alle neuzen in je bedrijf dezelfde kant op komen te staan. Dat iedereen die formule, jullie unieke strategie, kent, snapt en toepast. In veel markten is het niet simpel om zo’n positie te vinden. En het zal je zeker veel inspanning en tijd kosten. Tel je zegeningen als je die unieke positie hebt weten te bereiken. Geniet van het succes. En ja, ‘stick to the strategy’! Niet statisch, niet reactief. Maar wendbaar. Hou je ogen open voor nieuwe kansen, nieuwe technologieën, andere concurrenten, onontgonnen markten, onverwachte marktontwikkelingen.

Blijf je strategie voortdurend aanscherpen en verbeteren. Zodat je ook overmorgen nog een voorsprong hebt op de concurrentie en relevant bent in de markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *