Strategie bepalen én waarmaken met de OGSM

Wiebo de VriesMomenten van de waarheidLaat een bericht achter

Strategie waarmaken

Stel je het volgende voor. Je bent rijder van de Parijs-Dakar rally. Vol vuur sta je aan de start. Je bent ambitieus en je hebt één duidelijk doel, namelijk winnen! De verschillende etappes zijn je piketpalen en bepalen hoe je er tussentijds voor staat. Dit zijn belangrijke indicaties voor het verloop van de hele race. Eindig je de eerste etappe op plek 20, dan weet je wat je in het vervolg moet doen. Sta je bovenaan, dan heb je je doel bereikt voor de eerste etappe. Voorafgaand aan de race heb je je strategie bepaald. In de derde etappe kun je kiezen voor twee optimale routes. Welke route kies je om je concurrent te slim af te zijn? Samen besluit je de voor jouw beste manier om het ultieme doel te halen, Parijs-Dakar winnen.

In je auto heb je naast het dashboard, ook een bijrijder nodig. Onmisbaar in je reis. Samen beschik je over informatie of je de juiste keuze hebt gemaakt. Verder wordt je continue op de hoogte gehouden over de plaats in de wedstrijd. Hoeveel minuten lig ik voor? Wat moet ik doen om tijd te winnen om op de aangegeven tijd bij de finishplaats te komen? Uiteindelijk zal alles ten dienste staan van jouw doelstelling. De beste zijn!

Bovenstaand voorbeeld van een rally rijder kun je prachtig toepassen op je eigen bedrijf. Ook jij bent ambitieus en wilt winnen. Daarvoor heb je verschillende doelen gesteld. Hoe je dat wilt bereiken heb je beschreven in een strategisch plan. Vervolgens ontwikkel je meetinstrumenten waaruit duidelijk wordt of je de ingeslagen weg gaat halen, wanneer je strategie werkt en je je doelen hebt behaald.

Ieder bedrijf heeft plannen! Of je nu groot of klein, een jonge of een wat meer volwassen organisatie bent, je loopt rond met gedachten hoe het anders kan of soms ook moet. Modellering kan je helpen bij het ordenen van die ideeën en gedachten. De compacte 1A4 OGSM methodiek helpt je daarbij.

OGSM staat voor Objective, Goals, Strategies en Measures. In het kort volgt hieronder een uitleg van de onderdelen.

Objective

Je begint in de OGSM methodiek altijd met een hoofddoel. Waar willen we over pakweg 3 jaar staan met jouw bedrijf / organisatie. Die horizon kan verschillen. Het is een leidraad, een stip op de horizon. Omdat het Objective het uitgangspunt is van je bedrijf, is het belangrijk dat iedereen zich hier in kan vinden. Er moet overeenstemming zijn over dit hoofddoel en het moet inspireren tot actie.

Goals

Met de Goals definieer je piketpalen die een richting geven. Uiteindelijk weet je of je met de Goals ook daadwerkelijk je Objective zult behalen. Zie het als een weg die je moet lopen richting de Objective. Onderweg vindt je stoplichten of verkeersborden (de Goals) die je laten zien of je nog steeds de goede richting te pakken hebt.

Strategies

De concrete routes om de Objective (het wat) te halen worden beschreven met de Strategies (het hoe). Om het plan op 1A4 te krijgen is het aan te bevelen om maximaal vijf Strategies te kiezen. Dat zorgt er voor dat je strakker op resultaat kunt sturen.

Measures

Met de Measures meten we of we nog op koers liggen om de Strategies te halen. Daarvoor wordt per strategie een Dashboard met Acties ontwikkeld. In het dashboard staan de kpi’s waarmee we de voortgang op die strategie bewaken. Met de Acties maken we een beperkte set concrete stappen die op dit moment de hoogste prioriteit hebben om de strategie waar te maken. Zorg ervoor dat iedere Actie ook een eigenaar en einddatum heeft. Daarmee is de verantwoordelijkheid voor de uitvoering geborgd.

De rol van Your own Venture

Your own Venture heeft een online tool voor het OGSM model. Samen met de ondernemer en het team gaan we aan de slag om dit model te vullen. In een digitale omgeving kunnen we monitoren of de Strategie wordt gehaald en hebben we duidelijk in beeld welke Acties ondernomen moeten worden. Ook weet de organisatie wie daar verantwoordelijk voor is en wanneer een actie afgerond moet zijn.

Wij helpen de organisatie om de Objective vast te leggen, de Goals en de Strategies te ontwikkelen. Vanzelfsprekend begeleiden we ook de realisatie van het Dashboard.

Nieuwsgierig geworden hoe OGSM werkt en wat Your own Venture daarin kan betekenen? Wij helpen u graag op weg. Onder het genot van een kop koffie bespreken wij graag de mogelijkheden.

Wiebo de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *