Tijd voor reflectie

Arjen SchutteMomenten van de waarheidLaat een bericht achter

new year

Hoe gaat het met je bedrijf? Typisch zo’n vraag die je krijgt bij het kerstdiner. Kun jij dan vol enthousiasme je nieuwste zakelijke avonturen vertellen? En trots zijn op de resultaten van het afgelopen jaar? Of moet je iets antwoorden als “z’n gangetje”, wetende dat het allemaal weer niet echt opschoot in het voorbije jaar?

Zo richting het einde van het jaar is het tijd voor reflectie. Natuurlijk in je persoonlijke leven, maar zeker ook over je onderneming. Reflectie gaat wat verder dan een volgend stapje voorwaarts bedenken; dan een plannetje te smeden voor Q1 volgend jaar. Nee, dit is het moment om eens goed outside-in te denken en te sparren met collega’s en geliefden. Wat gebeurt er om ons heen? In de maatschappij? In de markten? Wat doet de concurrentie?

En dan terug naar je bedrijf. Welke kansen biedt dit? Welke bedreigingen zie je? Soms zijn kleine stapjes niet genoeg om je bedrijf écht verder te brengen en je droom waar te maken. Soms moet je echt radicaler durven te veranderen. Omdat het anders sappelen blijft. Of omdat je anders weggevaagd wordt door nieuwe initiatieven die jouw product overbodig maken. Durf te dromen. Durf groots te denken. En kijk eerlijk en realistisch waar je nu staat en gaat.

Open-minded sparren aan het kersdiner. Stel je maar eens kwetsbaar op en vraag anderen wat zij denken over je onderneming, over kansen en risico’s, over onze wereld van morgen. En dan bruisend van frisse ideeën en gedachten het nieuwe decennium in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *