Uniek

Michel StuijtMomenten van de waarheidLaat een bericht achter

Uniek

“Wat doet jouw bedrijf eigenlijk?” Hoe kijken je klanten naar jouw product of dienst? Weet jij het?

“Dat is toch duidelijk?” Hoor je vaak. Of: ”Kijk maar op mijn website, daar staat het allemaal”. Nou, meestal dus niet.

De afgelopen tijd ben ik veel bedrijven, startups, scale-ups en grown-ups, met een waardeloze “Value Proposition” tegengekomen. Is dat erg? Ik vind van wel. Hoe kan je nu je excellente product of dienst onder de aandacht brengen zonder dat de waarde en uniciteit ervan duidelijk is? Als je zelf niet in een paar zinnen kunt uitleggen wat jouw bedrijf, product of dienst zo uniek maakt, hoe kan je dan verwachten dat een buitenstaander begrijpt wat het hem oplevert? Sterker, hoe zal die buitenstaander dan ooit een besluit kunnen nemen om je product of dienst te kopen? Verwacht niet dat iemand het “licht ziet” door die persoon te verwijzen naar jouw website of brochure.

Neem de tijd om een goede, pakkende “Value Proposition” voor te bereiden. En gebruik die dan ook.

De “Value Proposition” is jouw uitleg van jouw product of dienst en jouw belofte om die unieke waarde aan jouw klant te leveren. Zo uniek dat jouw klant het graag wil hebben om er zijn probleem mee op te lossen. Boeken vol zijn er inmiddels geschreven over de “Value Proposition”. Maar wat er simpelweg mee wordt bedoeld is een heldere, pakkende beschrijving van de volgende elementen: Wat biedt je aan, wat zijn jouw producten of diensten? Aan wie, voor welke klanten zijn ze bedoeld? En wat zijn de uitdagingen van die klanten? Wat gebeurt er als klanten jouw product of dienst gebruiken? Wat zijn de voordelen, wat zijn de kosten en wat is de waarde van jouw oplossing en wat maakt die zo uniek (bijvoorbeeld in vergelijking met producten/diensten van concurrenten)?  Vertel vooral ook welke voordelen andere klanten al hebben ondervonden, zodat nieuwe klanten een goed beeld hebben van wat er mogelijk is.

“Maar we doen het al jaren zo…” Hoor ik vaak. Prima. Als je tevreden bent met hoe het gaat en als alles op rolletjes loopt: vooral zo laten. Maar als je in deze lastige tijd wilt groeien, of op zijn minst continuïteit en stabiliteit nastreeft, dan moet je vooral wat gaan doen aan jouw “Value Proposition”. Jij weet inmiddels dat jouw product of dienst uniek is. Nu je aanstaande klanten nog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *