Een business coach houdt je bij de les

Arjen SchutteMomenten van de waarheid, Momenten van de waarheidLaat een bericht achter

business coach

Je agenda zit overvol en elk vrij gaatje wordt direct weer gevuld met onverwachte zaken die je aandacht vragen. Aan het einde van de dag heb je voortdurend het gevoel niet toegekomen te zijn aan de dingen die je eigenlijk had willen doen. Laat staan dat je tijd hebt gehad eens rustig over de toekomst van je onderneming na te denken. Hoe ga je hier mee om?

  • Zorg dat de strategie en de focus van het bedrijf helder is. Niet alleen voor jezelf maar voor alle medewerkers. Dit voorkomt enorm veel overbodig werk en onnodige discussies. Blijf wel enthousiast over kansen in de markt of nieuwe ideeën van medewerkers. Maar laat deze niet nú acuut de agenda van jezelf en anderen in beslag nemen. Stick to the strategy!
  • Pak een paar keer per jaar een moment voor jezelf om eens goed op een rij te zetten op welke manier en in welke activiteiten jij nu het meeste kan betekenen voor de onderneming. Als ondernemer en eigenaar van het bedrijf heb je vaak de ruimte om zelf te kiezen wie er wat doet in het bedrijf en welke portefeuilles jij zelf blijft doen. Stel jezelf ook vragen als: zijn er anderen die deze specifieke taak beter kunnen doen dan ik? heb ik plezier in deze taak? hoe urgent is deze taak? heb ik überhaupt wel tijd genoeg om al mijn taken goed te doen? Zorg dat het heel helder is welke verantwoordelijkheden en bevoegdheden bij wie in je organisatie liggen!
  • Plan regelmatig en ruim van tevoren tijd in je agenda in om je volledig te concentreren op de wezenlijke vraagstukken voor jou als ondernemer. Je zult zien dat dit vaak geen urgente kwesties zijn die persé morgen al om een antwoord vragen. De verleiding is daarom groot lastminute toch weer een andere activiteit voorrang te geven. Doe dat niet. Je hebt de rust en ruimte nodig om creatief na te denken en te sparren over de zaken die er echt toe doen voor jou als leider van je onderneming. Laat je niet leiden door de waan van alledag, maak je agenda en hoofd vrij voor de zaken die er echt toe doen!

Ik kan me goed voorstellen dat jou nu het gevoel bekruipt ‘kan ik die zelfdiscipline wel opbrengen?’ En, ‘mijn verantwoordelijkheidsgevoel voor de dagelijkse business en mijn drive om nú te presteren zijn zo groot…’ Zoek dan een sparringpartner binnen of buiten je bedrijf en laat die persoon je continu challengen óm met de juiste zaken bezig te blijven. Of durf eens een paar maanden afstand te nemen van het bedrijf. Je zult verbaasd zijn hoe goed de onderneming doordraait en anderen plots prestaties leveren die je nooit achter hen had gezocht. Zelf kom je na een paar maanden fris terug en zie je opeens mogelijkheden om de taken in het bedrijf heel anders te verdelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *