Netwerken in Corona-tijd

Michel StuijtMomenten van de waarheidLaat een bericht achter

Networking

Veel ondernemers vinden – of het nu tijdens Corona is of niet – netwerken lastig.

Netwerken is echter essentieel, juist nu. Waarom? Omdat je door regelmatig contact te houden met je zakenrelaties en door oprechte interesse te tonen, in staat bent om de relatie levend te houden.

Ook in tijden waarin mensen geneigd zijn om – terecht – vooral te focussen op andere zaken. Netwerken is ook delen, helpen, informeren en elkaar vertrouwen. Natuurlijk gaat die zakenrelatie nu geen grote orders plaatsen. Maar straks, als alles weer beter gaat dan moet jij de eerste zijn waar hij/zij contact mee neemt als hij/zij je product of dienst weer nodig heeft.

Investeer dagelijks in een vast moment om contact te houden met relaties in je netwerk. Maar ook in het verzamelen van informatie of tips die nuttig voor hen kunnen zijn. Uiteraard is het momenteel lastig dat je niet even kunt langsgaan voor een kop koffie of een broodje. Een appje, telefoontje of video-call wordt zeker op prijs gesteld. Blijf in contact.

Het gaat bij netwerken uiteraard ook niet om eenrichtingsverkeer: het tonen van oprechte interesse is mooi maar relevante informatie delen helpt ook om je netwerk levend te houden. Denk overigens, bij je netwerk niet alleen maar aan zakenrelaties. Houd ook contact met (oud-)collega’s, familie, vrienden en anderen die jij nu kunt helpen. En – wie weet- levert dit later nog een wederdienst op.

Onthoud: investeren in je netwerk is echt zinvol en nuttig. Onderzoeken hebben opgeleverd dat langdurig oprecht, loyaal en relevant netwerken op termijn tot veel meer omzet leidt. Soms wel 2,5 keer meer dan wanneer je niet netwerkt. Daarbij geldt dat tijd aan bestaande klanten besteden veelal productiever is dan (te) veel tijd aan het winnen van nieuwe klanten besteden.

Als laatste: wees altijd meer geïnteresseerd in je klant dan dat je probeert interessant voor hem te zijn. Luisteren is altijd beter, en natuurlijk: relevante en waardevolle informatie delen.

Netwerk ze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *