Bouwen aan vertrouwen

Michel StuijtMomenten van de waarheidLaat een bericht achter

Bedrijf verkopen deal

Bijna ieder bedrijf – groot of klein – werkt op verschillende manieren samen met strategische partners. Een succesvolle samenwerking is altijd gebaseerd op vertrouwen. Juist in deze tijd waarin samenwerkingen – noodgedwongen – digitaal tot stand komen en worden onderhouden is de behoefte aan het doen groeien en vasthouden van vertrouwen hoog.

De cruciale factor om het vertrouwen in (digitale) partners op te bouwen, is de mate waarin partners communiceren. Vanaf het (prille) begin van een partnerschap tot en met het partnerschap dat jarenlang standhoudt is communicatie de sleutel tot succes. Hoe meer er sprake is van heldere communicatie tussen zakenpartners, hoe sneller het vertrouwen in elkaar tot hun DNA gaat behoren.

Maar hoe dit te bereiken? Praktisch gezien kan heldere communicatie – en daarmee vertrouwen – worden bereikt door:

  • Het opzetten van een gezamenlijk “slack-kanaal”. Gebruik dat voor communicatie over de samenwerking. Vermijd andere vormen van communicatie ernaast (dus geen parallelle kanalen via email, whatsapp etc). Dat verstoort het vertrouwen. Het doel hiervan is dat er transparantie ontstaat over de samenwerking door alle betrokkenen toegang te verschaffen tot dezelfde informatie;
  • Start een gezamenlijke “board” -een projectplan- op, bijvoorbeeld, Monday.com. Deze “board” bestuurt alle communicatie op taak-niveau. De partners werken beiden op deze “board”. Er is geen ander projectplan dan deze “board”. Dit ene projectplan bevat alle taken, inclusief de interne taken betreffende dit project van elke partner. Dit helpt om een tijdige discussie te starten over eventuele aanpassingen, aanvullingen of vertragingen.
  • Organiseer een regelmatige communicatie met alle betrokkenen via een wekelijkse (of in deze tijd dagelijkse) video-conferentie. Die hoeft niet lang te duren, zolang relevante informatie maar met iedereen wordt gedeeld.

Duidelijkheid en transparantie worden moeilijker wanneer er problemen rijzen. Maar door de gezamenlijke aanpak, communicatie en vastlegging is er geen excuus om te verzaken. Integendeel: tijdige openheid over (aankomende) problemen versterken het partnerschap. Juist bij eventuele tegenslagen wordt deze aanpak gewaardeerd. De band wordt sterker en het vertrouwen groeit.

Met dank aan Amichai Lichtenstein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *