Een gouden toekomst voor de ondernemer

Arjen SchutteMomenten van de waarheidLaat een bericht achter

Gouden toekomst ondernemer

Sta je ook weer strak van de goede voornemens?

Vol ideeën en plannen voor het nieuwe jaar?

Van standje overleven tot grenzeloze ambities.

Maar is je toekomst als ondernemer wel zo maakbaar en op voorhand te plannen? Grote kans dat als je terugkijkt op 2023 het toch een tikkeltje anders is gelopen dan je vooraf dacht!

Mijn top-3 voor een gouden toekomst

In mijn gesprekken met ondernemers springen er een paar issues uit. Graag geef ik je mijn top-3 mee als tip voor dit nieuwe jaar. Op naar een gouden toekomst; wat dat voor jouw onderneming dan ook betekent:

  1. Over het wát de ondernemer wil bereiken wordt vaak vol enthousiasme vertelt. Een stuk stiller wordt het als het gaat om de vraag hóe die doelen dan bereikt moeten gaan worden. Denk goed na hoe je het anders kunt doen dan je concurrentie, hoe je uniek kunt zijn voor je klanten. AI-tools kunnen je enorm helpen in concurrentie- en marktonderzoek. Stel je eens kwetsbaar op en laat je kritisch bevragen over je plannen en ideeën. Stimuleer creativiteit en kies eens voor de ongebaande paden.

  2. Een afgezaagd statement: de wereld verandert voortdurend én steeds sneller. Maar toch een belangrijke waarheid. Ondernemers kijken vaak veel te weinig op zich heen. Tunnelvisie op basis van een enthousiaste droom of mooie eerste successen. Levensgevaarlijk! Blijf je omgeving in de gaten houden. Sta regelmatig eens even stil en doe een good old SWOT analyse. Waarbij je serieus kijkt naar de sterktes en zwaktes van je onderneming en de kansen en bedreigingen in de markt. En dóe dan ook iets met de conclusies. Scherp je bedrijfsformule aan, verbeter je verdienmodel, product of dienst of kies voor een rigoureuze verandering van koers.

  3. Wees heel helder welke één, twee of hooguit drie kengetallen het succes van je onderneming in de komende periode bepalen. Zorg dat je voortdurend actuele data over deze kengetallen hebt. Concentreer je investeringen op verbetering van deze kengetallen. Experimenteer voortdurend met marketing en eigenschappen van je product of dienst. Meet het effect en pak door of sla een andere weg in. Kort-cyclisch, creatief en gebaseerd op data.

Cruciaal voor de toekomst van je onderneming

En, last but not least, mensen maken je bedrijf! Is iedereen actief in zijn of haar kracht? Worden de gekozen bedrijfsprioriteiten aangepakt door de juiste mensen? Durf je ook externe hulp in te roepen? En zo nodig afscheid te nemen van mensen die niet meer goed passen in de toekomst van je onderneming?

Ik beloof je geen makkelijke weg. Maar wens je wel een ondernemend 2024 en een hopelijk gouden toekomst.

Best leuk toch dat we als ondernemer niet alles van tevoren weten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *