De processor is het kloppend hart van je computer. Hoe hoger de kloksnelheid, hoe sneller de processor is en hoe meer taken je computer kan uitvoeren binnen een bepaalde tijd.
Hoe zit dat bij je onderneming? Ik spreek veel ondernemers en zie dan grote verschillen in kloksnelheid. Neem een paar vrijwel identieke ondernemingen: hetzelfde type dienstverlening, gelijke omzet, evenveel medewerkers. Toch weet de ene onderneming in een jaar tijd meer impact te hebben en meer zaken gedaan te krijgen dan de andere. De verschillen zijn soms enorm en dat zie je terug in de winstgevendheid en het groeitempo van de onderneming.
Intrigerend! Waar zit de crux?
Natuurlijk doet de ene onderneming de zaken gewoon slimmer dan de andere. En natuurlijk is de ene onderneming verder in de digitalisering dan de andere of heeft een sterkere positie in de markt. Maar ook los daarvan blijven er grote verschillen zichtbaar.
De mensen zijn het kloppend hart van je onderneming en maken het verschil! Bestaat er dan zoiets als een kloksnelheid van individuen en van teams? Zeker in kennisintensieve ondernemingen weet de één verbazingwekkend meer werk te verstouwen dan de ander. Zonder aan kwaliteit in te leveren. En dat roept veel vragen op. Kun je dit meten? Wil je dit meten? Waardoor komt dit verschil? Is het te ontwikkelen?
Er valt zeker wat aan te meten en te ontwikkelen; er zijn vele boekenkasten vol geschreven over persoonlijke effectiviteit en productiviteit. Waar ik nu de nadruk op wil leggen is het belang van het sturen op output.
Maak voor aanvang van het werk faire afspraken over het verwachte resultaat. Laat de medewerker en het team vervolgens zoveel mogelijk vrij in de wijze van werken. En neem achteraf (kort-cyclisch) de tijd om het behaalde resultaat te bespreken. Meestal is er wel de waardering als de doelen zijn gehaald of als er zelfs beter is gepresteerd dan verwacht. Maar, en hier gaat het vaak mis, confronteer ook objectief als het verwachte doel niet is bereikt.
In een output gestuurde organisatie heeft de medewerker of het team alle ruimte gekregen om zelf te kiezen hoe het doel bereikt gaat worden. Dan is het daarmee ook de eigen verantwoordelijkheid geworden. Excuses over allerhande factoren die maakten dat de doelen toch niet zijn bereikt, zijn dan niet OK. En als leidinggevende hierin meegaan beperkt het lerend vermogen van de medewerker en is funest voor de drive in de organisatie.
Werk samen aan een cultuur met een eerlijk en open proces van doelen stellen, zelfstandig uitvoeren, evalueren, feedback geven en leren wat de optimale rol is voor ieder teamlid. Dit vormt de basis voor een optimaal gemotiveerd team. Waarbij de kloksnelheid van individuen en teams stapje voor stapje kan gaan toenemen.