Eten en gegeten worden

Arjen SchutteMomenten van de waarheid, Momenten van de waarheidLaat een bericht achter

Bedrijfsovername

Ja, je leest het goed: eten én gegeten worden. Niet in elke sector is het een ‘survival of the fittest’. Waar je haast gedwongen wordt om ‘de grootste’ te worden. Ik ken genoeg markten waar gelijksoortige ondernemingen naast elkaar prima een goede boterham kunnen verdienen. Vaak geleid door hardwerkende ondernemers met passie voor hun vak en product. Succesvol door de goede genen, slimme ideeën, grote drive en jarenlange ervaring. Mooie bedrijven waar de medewerkers een sterke band met het bedrijf en de ondernemer hebben.

In het woordenboek van veel van deze ondernemers komt het woord ‘bedrijfsovername’ niet voor. Alle focus is op autonome groei en financiering gebeurt vaak uit eigen middelen. En plotseling is daar dan die onverwachte kans om een prachtig bedrijf aan je eigen activiteiten toe te voegen. Of word je benaderd door een fanatieke concurrent, investeerder of bemiddelaar. Soms zelfs met een concreet bod op jouw bedrijf, waarbij je even met je ogen moet knipperen of je het wel goed leest. En al komen die kansen misschien niet bij jou langs en word je niet benaderd, op een gegeven moment gaan de jaren tellen. Dan ga je nadenken over de opvolging in je bedrijf en hoe je de aandelen al dan niet gaat overdragen.

Urgentie

Voor elke ondernemer is het belangrijk om zich tijdig te oriënteren op het onderwerp ‘bedrijfsovername’. Ondanks dat het in jouw sector misschien niet noodzakelijk is om te groeien door overnames. Vroeg of laat wordt je met het onderwerp geconfronteerd. En dan kun je maar beter goed voorbereid zijn, zodat je zelfbewust de juiste keuzes kunt maken en de regie kunt houden.

Stel jezelf eens de volgende vragen:

  • Als ik een bedrijf over zou willen gaan nemen, aan welke criteria moet dit bedrijf dan idealiter voldoen?
  • Welke vormen van financiering voor de overname zou ik willen en kunnen toepassen?
  • Als ik mijn aandelen zou willen verkopen / overdragen aan een ander, welk type kopers komen dan in aanmerking? Investeerders, strategische kopers, concurrenten, buy-in kandidaten, familieleden? 
  • Hoe werkt het verkopen van een bedrijf en wat voor type verkoopdeals zijn er mogelijk? Hoe kansrijk is een verkoop van mijn aandelen? Hoeveel tijd kost een verkoopproces?
  • Hoe zouden mijn mede-aandeelhouders reageren op bovenstaande vragen?
  • Wat is mijn onderneming bij benadering waard?

Zoek een betrouwbare sparringpartner zodat je er klaar voor bent als tóch dat onverwachte moment van ‘eten’ of van ‘gegeten worden’ zich voordoet. En waarschijnlijk kun je nú al een aantal slimme dingen doen in je onderneming om beter voorbereid te zijn op die toch onzekere toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *