De klap komt hard aan bij veel ondernemers. Een plotselinge vraaguitval van 30% of meer. Snel reageren is een must om te overleven. Kosten worden waar mogelijk direct verlaagd en cash is king. Klanten worden gekoesterd en alle creativiteit wordt ingezet om extra omzet te genereren.
Maar hoever gaat je creativiteit? Blijf je doen wat je altijd al deed en waar je goed in bent; datgene waar je tot voor kort zo succesvol mee was? Waar men je bedrijf van kent en om waardeert? Blijf je bij je leest of gooi je het roer onder druk nu radicaal om?
Noodzaak tot veranderen?
Kijk allereerst goed wat je noodzaak is om te veranderen. Is je onderneming in staat te overleven ondanks een mindere vraag naar je producten of diensten? Bedenk hierbij dat de steunmaatregelen van de overheid tijdelijk zijn en deels een verschuiving van kosten betekenen. Daarna moet je toch echt weer op eigen benen kunnen staan.
Probeer zo reëel mogelijk in te schatten hoe je markt zich gaat ontwikkelen op de iets langere termijn. Superlastig in deze tijd! Werk daarom een paar scenario’s uit en doordenk welke consequenties deze hebben voor je bedrijf.
Verandering is noodzakelijk!
Veel ondernemers ontkomen niet aan een meer ingrijpende koerswijziging. Om op de korte termijn voldoende cash te genereren. Of om op de iets langere termijn een bestaansrecht te hebben in een markt die wij twee maanden geleden nog niet voor mogelijk hadden gehouden.
Het werkt inspirerend om dan samen met anderen een creatieve brainstorm te beleggen. Natuurlijk op korte termijn en in een beperkte time-box; er moet immers snel wat gebeuren! Mijn tip is om good old Ansoff met zijn groei-matrix er weer eens bij te pakken. Dit is ook nu nog een prima handvat om een paar varianten door te spreken en uiteindelijk je keuze te maken:
- Je blijft met je huidige product actief in je huidige markt. Je gaat bijvoorbeeld op een net wat andere manier je product leveren. Denk aan het verzorgen van een online training in plaats van klassikaal. Of je maaltijden laten bezorgen in plaats van serveren in het restaurant. Deze variant is het minst risicovol, maar de vraag is of dit voldoende nieuwe kansen gaat bieden voor je onderneming.
- Je gaat je huidige product in nieuwe markten verkopen. Een detacheerder van softwareontwikkelaars die actief is in de reisbranche ziet nu de vraag opdrogen. Diezelfde softwareontwikkelaars zijn misschien nog wel gewenst in een andere sector, bij bedrijven die werken met dezelfde software. Deze variant kan een aantrekkelijke oplossing zijn, maar vraagt wel om de juiste contacten in de markt. En gaan niet allerlei andere concurrenten dezelfde stap overwegen?
- Misschien moet je juist besluiten vast te houden aan je huidige klantenkring en markt. Voortbouwen op je goede relaties met hen. Maar dan met een heel ander product of dienst komen. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de online shops die razendsnel hun assortiment uitbreiden. Daarbij bieden ze (tijdelijk) hele andere producten aan waar juist nu in deze tijd hun klanten wel naar op zoek zijn.
- Tot slot de meest ingrijpende variant waarbij je er voor kiest je met een nieuw product op een nieuwe markt te gaan richten. Vanzelfsprekend is dit de meest risicovolle variant die ook vaak de grootste investeringen vergt. Dat het kan bewijzen TryLikes en Harver. Zij kwamen in een paar weken tijd met een apparaat waarmee bedrijven de 1,5 meter afstand kunnen bewaren tussen bezoekers en medewerkers.
Al brainstormend komen er vast vele ideeën bij je op, geholpen door de vier varianten van Ansoff. Probeer per idee zo goed mogelijk in kaart te brengen wat het kan opleveren. Op welke termijn. Hoeveel investeringen het vergt. Wat het doet met het imago van je onderneming. Hoe het zit met de concurrentie. Nadat je zo de plussen en minnen van een heel aantal frisse ideeën naast elkaar hebt gezet maak je je keuze en is het tijd voor actie.