Ondernemers zijn net mensen. Vaak rusteloos, initiatiefrijk en daadkrachtig. Maar soms ook bedachtzaam, planmatig of heel creatief. Waar de één alleen maar nieuwe initiatieven wil opzetten, vindt de ander het heerlijk om te structureren en op te schalen. Team workers en einzelgängers; geen ondernemer is hetzelfde!
Met al die karakters en inzichten; hoe komt de onderneming dan tot haar ene strategisch plan? En is het überhaupt nog zinvol om een plan te maken in een omgeving die continu verandert?
In deze blog vier belangrijke tips.
Juiste mensen
Voor strategie is het belangrijk zaken van meerdere kanten te bekijken. De juiste kennis en actuele inzichten mee te wegen. Ervaring uit andere sectoren te benutten. Out-of-the-box denkers confronteren met gestructureerde realisten. Ik hoop dat je in je team die diversiteit hebt. Zo niet, zorg dat je deze aan boord haalt; intern of extern. Neem een moment om even goed na te denken wie je allemaal betrekt bij de plannenmakerij. En hoe je draagvlak voor het plan kunt bereiken in de organisatie.
Pragmatische aanpak
Plannen maken roept vaak direct aversie op bij een ondernemer. Het beeld van lijvige rapporten die na oeverloze discussies tot stand komen en waar vervolgens niets wezenlijks mee gebeurt. Kies daarom voor een aanpak die in een inzichtelijk formaat precies de wezenlijke informatie vraagt voor je plan. Niets meer en niets minder. Bij Your own Venture hebben we goede ervaringen met de OGSM; een handzame en wereldwijd veel gebruikte methode. In één A4 een vertaling van de lange termijn doelen in strategieën met bijbehorende SMART acties en kpi’s. Door zo compact je plan te moeten verwoorden, ontstaan goede discussies over de kern van de zaak.
Natuurlijk ken ook ik ondernemers die hun strategie perfect in het hoofd hebben. Die geen gestructureerd plan nodig hebben om continu te innoveren. Super, wat mij betreft; een doorleeft plan is het beste wat je kunt hebben. Toch zal er op een gegeven moment vaak een uitgewerkt plan nodig zijn. Al is het alleen al voor de communicatie binnen de organisatie en naar externe stakeholders.
Regelmaat en discipline
Zelfs met dit ene A4 blijft het risico aanwezig dat het plan in een (digitale) la verdwijnt. Ook de kortere termijn acties uit het plan verdwijnen zomaar naar de achtergrond. In de waan van alledag ben je als ondernemer druk met belangrijke zaken die nú moeten gebeuren. De offerte moet morgen de deur uit of het productieprobleem moet zsm verholpen worden. Toch zijn de zaken uit je OGSM minstens zo belangrijk voor de toekomst van je bedrijf.
Kies daarom een standaard maandelijks moment waarop je je plan er weer bij pakt en de voortgang op acties en status van de kpi’s met elkaar bespreekt. Gestructureerd en gedisciplineerd. Initieer nieuwe acties en stuur bij waar nodig.
Flexibel
Het gevaar van een strak plan is dat je (met elkaar) een soort tunnelvisie ontwikkelt. Het plan is de waarheid en alle focus moet liggen op de realisatie daarvan. Dit is vaak de juiste basishouding om iets gedaan te krijgen. Tegelijkertijd moet je niet met oogkleppen op gaan lopen. Plotselinge nieuwe kansen wil je benutten en tegen onverwachte uitdagingen wil je tijdig je maatregelen nemen. Denk daarom eens per kwartaal weer in de volle breedte na over je strategie. Kijk welke ontwikkelingen er zijn in je bedrijf, bij concurrenten en in de markt. Laat je inspireren. Pak je OGSM er bij en bespreek met elkaar of doelen kunnen worden aangescherpt en of de strategie moet worden bijgesteld.
Probeer eens een langere periode deze vier tips toe te passen. Ik heb ondernemers echt tot nieuwe inzichten zien komen. Teams die zich voor het eerst verbonden voelden in één gemeenschappelijke koers. En merkten dat plannen die ze maakten ook echt uitgevoerd werden. Het vliegwiel van focus, versterking van plannen en continue groei komt op gang. Gaaf om mee te maken!