Help, de reservebank loopt vol

Arjen SchutteMomenten van de waarheidLaat een bericht achter

Help

Voor veel consultancy- en detacheringsbedrijven is de vraag naar hun diensten nu super lastig in te schatten. Opdrachtgevers trappen op de rem en projecten vallen stil. Toekomstscenario’s variëren van inktzwart tot een tijdelijke dip. Het aantal beschikbare kandidaten in de markt neemt snel toe waardoor er meer concurrentie is voor de schaarse klussen. De reservebank loopt vol en je ziet met lede ogen je winst verdampen.

Wat nu? Kan je strategische plan de prullenbak in? Zet je alle investeringen en werving stil? Neem je afscheid van medewerkers die geen betaalde opdracht hebben?

Achteraf kijk je een koe in de kont

De vraag is natuurlijk of je strategie en executie wel zo goed was. Heb je voldoende spreiding over opdrachtgevers en markten? Hoe relevant en actueel is je relatienetwerk? Heeft je bedrijf een onderscheidende positionering en goede focus? Wat is de naamsbekendheid? Heb je een goede mix aan ervaren en minder ervaren medewerkers? Bestaat je omzet volledig uit korte termijn uurtje/factuurtje werk of heb je ook lange termijn contracten? Mag je zelf bepalen wie de opdrachten uitvoert of ben je daarin afhankelijk van de mening van de opdrachtgever? Kan je bedrijf tegen een stootje door een sterke balans en gezonde marges op de projecten?

Tja nu, achteraf, heb je vast allerlei ideeën hoe het anders had gemoeten. En je kunt daar zeker een aantal wijze lessen voor de toekomst uit trekken. Maar voorlopig zit je nu met de gebakken peren. Hoe verder?

De tering naar de nering zetten

Zeker bij consultancy- en detacheringsbedrijven is het zaak snel maatregelen te nemen als de reservebank dreigt vol te lopen. Het is een high-risk, high reward business. In goede tijden zijn er prima rendementen te maken. Maar als het tegenzit kunnen de resultaten heel hard de verkeerde kant op gaan. En kan het zijn dat ook de hulpmaatregelen van de overheid niet afdoende zijn.

Afhankelijk van je financiële buffers is direct ingrijpen noodzakelijk:

  • Stop (tijdelijk) niet noodzakelijke of dringende externe uitgaven;
  • Verleng tijdelijke contracten van medewerkers zonder betaalde opdracht niet;
  • Benut vrijgekomen uren voor het versterken van de dienstverlening en / of organisatie;
  • Kijk welke medewerkers uit de interne staf een betaalde bijdrage aan opdrachten kunnen gaan leveren;
  • Zoek creatief en out of the box naar alternatieve opdrachten;
  • Intensiveer op een voor hen waardevolle manier de contacten met je (potentiële) opdrachtgevers;
  • Betrek de hele organisatie op een motiverende manier bij bovenstaande stappen;
  • Communiceer duidelijk en frequent over organisatie- en individuele doelen en resultaten.

Balanceren

Parallel aan bovenstaande korte termijn acties is het zaak om met collega’s, opdrachtgevers en adviseurs te brainstormen over de langere termijn:

  • Wat is het meest aannemelijke scenario voor de ontwikkeling van je business en markt?
  • Welke lessen trek je uit het verleden en de situatie waarin je nu bent beland?

Zoals Winston Churchill al zei: ‘Never waste a good crisis’. Dit is het momentum om je strategische plan kritisch tegen het licht te houden en te versterken!

Hier toont zich de ware leider. Die evenwichtskunstenaar die in staat is hard in te grijpen en te versnellen op de korte termijn. Maar tegelijkertijd oog te houden voor de lange termijn, de implementatie van het strategisch plan te continueren en het plan verder te versterken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *