Wat nu?

Michel StuijtMomenten van de waarheidLaat een bericht achter

Future plans

Stel: Je hebt een goedlopend bedrijf. Dan slaat Covid toe. Met maatregelen kom je de eerste golf goed door. Maar nu: de tweede golf is daar. Gelukkig zijn jij, je dierbaren en collega’s gezond. Je past goed op om ervoor te zorgen dat dat zo blijft. Maar je bedrijf?

Reality check

Zie de realiteit onder ogen. Misschien ziet het er nu wel minder goed uit voor je bedrijf als de tweede Covid golf niet snel oplost. Laat staan als het nog langer duurt. Wat doe je?

Wellicht heb je tijdens de eerste golf al nagedacht over de toekomst van je bedrijf. Je hebt een plan, een strategie. Zo niet, dan is het nu het moment om daar, ondanks alle hectiek, de tijd voor te nemen en een plan te maken. De hoofdvraag is, wat gebeurt er als je nu niets doet? Wat moet je doen om ervoor te zorgen dat je bedrijf niet in de problemen komt? Wat kan of moet anders? Kan het slimmer, beter, minder?

Maak een eerlijk overzicht van je positie: waar sta je financieel en concurrentieel? Wat zijn de sterke punten en de verbeterpunten van je onderneming? Die kende je waarschijnlijk allang maar die komen juist nu onder het vergrootglas te liggen! Denk na over de producten of diensten die je aanbiedt: je propositie. Bekijk je financiële positie: cashflow, kosten, contractuele verplichtingen: waar zijn aanpassingen mogelijk? Overleg met cruciale personeelsleden: zij kunnen je aangeven waar er verbeterpunten zijn. Je kunt bijvoorbeeld een inspiratiesessie met hen beleggen om op een creatieve manier tot inzichten te komen. Bespreek de situatie met je boekhouder en leveranciers. Blijf vooral ook in goed contact met je klanten. Die hebben het nu soms ook moeilijk en je wilt niet verrast worden door onvoorziene ontwikkelingen als: klanten die omvallen, vraag die afneemt, weinig flexibele leveranciers. Overleg met de Raad van Advies (als je die hebt).

Voorwaarts

In deze moeilijke tijden zijn er verrassend vaak positieve dingen mogelijk: andere afspraken met klanten en leveranciers (afbetalingsregelingen die je lucht geven), andere contracten met je personeel en samenwerkingsverbanden met “concullegas”. Bedenk: creativiteit is juist in deze lastige tijd een reddingsboei!

Vooral positief blijven en optimisme uitstralen, niet meehuilen met degenen die alle ontwikkelingen vanuit een negatieve blik bekijken. Er zijn nog steeds kansen in deze moeilijke tijden! Neem de tijd om alle mogelijkheden van overheidshulp te bestuderen, maar realiseer je dat je daar uiteindelijk een deel van zult moeten terugbetalen.

Het is belangrijk om de realiteit onder ogen te blijven zien. Als alle maatregelen die je kunt bedenken en kunt implementeren niet helpen, dan is het wijs om een exit-plan te maken om tijdig en gecontroleerd te stoppen. Het heeft weinig zin om de zaken op hun beloop te laten en af te wachten: schuldloos failliet is nog steeds failliet. Failliet gaan in Nederland wordt een ondernemer helaas nog altijd nagedragen of kwalijk genomen. Daarom is het beter om de zaak in eigen hand te houden: met behulp van het exit-plan kun je je onderneming gecontroleerd in een pauzestand zetten of beëindigen. Dat kan je helpen om je onderneming weer op te starten in betere tijden of om dan opnieuw een succesvol bedrijf te beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *